Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko tyle, że powinno być pianką XD
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 58
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 206
Polecam.
Odsłon: 1787
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 58
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 206
Polecam.
Odsłon: 1787
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Składniki
Jajka należy najpierw sparzyć gorącą wodą.
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
Masło roślinne i masło śmietankowe ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Dodajemy do niej stopniowo żółtka i cały czas ucieramy. Do masy wlewamy przestudzone mleko i dokładnie mieszamy.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszej masy stopniowo za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając. Gotową piankę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą (ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm). Wlewamy do niej najpierw piankę z kakao, a później tą jasną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie nam tężeć, wylewamy ją na górę ciasta. Całość ostawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Można je udekorować sezonowymi lub ulubionymi owocami. Smacznego ;)