Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykańskie ciasto mleczne. Obawiałam się trochę, że ciasto po upieczeniu nie wciągnie takiej ilości mleka i będzie w nim pływało, niepotrzebnie :-). Wchłonęło je jak gąbka i dzięki temu jest mega wilgotne, delikatne, cudownie mleczne :-). W oryginale powinno być też mleko skondensowane słodzone lecz ja zastąpiłam je niesłodzonym, bo obawiałam się, że będzie za słodkie. W takiej wersji jest w sam raz :-). Polecam
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. W garnku roztopić masło z mlekiem, odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Do masy jajecznej dodawać na zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i masło z mlekiem. Miksując krótko na najmniejszych obrotach lub już tylko wymieszać łyżką. Blachę o wymiarach 28 x 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec ok. 35-40 min. w temp. 160 stopni. (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i po 10 min. zrobić na całej powierzchni placka dziurki (patykiem do szaszłyków) do samego dna. 5 min. przed końcem pieczenia wymieszać składniki mieszanki mlecznej. (ja zamiast mleka słodzonego dodałam tylko niesłodzone ale jesli ktoś lubi mega słodkie ciasta może dodać słodzone :-) ). Powoli łyżka po łyżce nasączać upieczone ciasto mleczną mieszanką. Ciasto będzie coraz bardziej mokre i będzie chłonąć mleko jak gąbka. Poczekać do wystygnięcia ciasta i wstawić je na kilka godz. do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem ubić kremówkę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłozyć na ciasto. Mozna udekorować prażonymi płatkami migdałowymi, posypać startą czekoladą, kakao lub plasterkami owoców. Smacznego :-)