Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma idealnego przepisu na pączki doskonałe.Dobrze jest popróbować kilka i trzymać się tego ,z którego wychodzą nam najlepsze.Co ważne ciasto musi być luźne,delikatne i dobrze wyrośnięte. Wtedy pączusie wyjdą jak malowane.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22636
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 122
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 336
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 264
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22636
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 122
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 336
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 264
Składniki
Rozczyn : drożdże rozprowadzić z łyżką cukru w ciepłym mleku ,dodać łyżkę mąki ,dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut . Mąkę przesiać ,ale część zostawić i dodawać w trakcie wyrabiania. Jajko ,żółtka ubić z cukrem ,dodać gotowy rozczyn ,część mąki , sok i skórkę z cytryny ,spirytus ,mleko letnie i wyrabiać ciasto ,aż będzie gładkie,elastyczne i miękkie.pod koniec wyrabiania dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić .Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 20 równych kuleczek ,formujemy je w dłoniach i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 0,5 godziny . Smażymy w głębokim tłuszczu na niewielkiej mocy palnika,aby nam się nie spaliły z obu stron po około 2,3 minuty . Ja wkładam po 3 pączki ,przykrywam pokrywką na 2 minuty , odkrywam i przewracam na drugą stronę już bez pokrywki . Sprawdzam patyczkiem od szaszłyków ,czy ciasto w środku nie jest surowe.
Gotowe pączki przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami , po przestygnięciu lukrujemy i nadziewamy .Smacznego.