Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kolejna słodka propozycja. Zapraszam na kruchą tartę z aromatyczną masą pomarańczową. Ciasto robi się bardzo szybko, jest lekkie i orzeźwiające dzięki dużym plastrom pomarańczy. Spróbujcie sami :)
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 71
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 71
Składniki
CIASTO KRUCHE Mąkę pszesiać przez sitko, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Początkowo masło poszatkować, następnie dodać jajko i ugniatać ciasto rękami aż składniki się połączą. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę. Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
MASA POMARAŃCZOWA W międzyczasie gdy piecze się tarta przygotowujemy masę pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie dodać śmietankę, sok i skórkę pomarańczową. Na upieczoną tartę wlać przygotowaną masę, a na jej wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomarańcze (wcześniej obrać ze skórki). Ponownie włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 min, aż masa pomarańczowa się zetnie, a boki się zarumienią.
Smacznego :)