Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-12-2021
Orzeszki wypiekane na specjalnej patelni to moje smaki dzieciństwa. Przepis i wykonanie są bardzo proste, potrzebna jest tylko specjalna patelnia do ich wypieku. Od lat obowiązkowa pozycja na świątecznym stole.
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 94
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 163
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 94
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 163
Składniki
CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy szybko w rękach lub za pomocą robota kuchennego (tak jest prościej, szybciej i ciasto nie nagrzewa się od rąk). Ciasto formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Z ciasta robimy małe kuleczki i wkładamy we wgłębienia w formie. Pieczemy na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Orzeszki ostrożnie zdejmujemy z formy i studzimy na kratce. KREM: Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do dzieży robota przekładamy masło i je ubijamy na puch, następnie do masła stopniowo dodajemy mleko skondensowane i ubijamy na najwyższych obrotach przez 5-6 minut, krem przejdzie przez kilka faz, przez chwilę może wyglądać jakby się ważył, ale tak ma być, po chwili zacznie się robić kremowy i błyszczący. Krem ubijamy, aż stanie się gładki i lśniący. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mielone orzechy, kawę oraz spirytus. Krem odstawiamy do lodówki. PRZEŁOŻENIE: Ostudzone połówki ciasta przekładamy kremem. Odstawiamy na noc, żeby smaki się "przegryzły".