Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowy jabłecznik"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Dwa jabłka zostaw do dekoracji, resztę umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ jabłek zetrzyj na tarce jarzynowej. Posiekaj dość grubo orzechy włoskie.
Miękkie masło utrzyj na puch razem z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz orzechami włoskimi i wraz z jabłkami dodaj do utartego masła. Dokładnie wymieszaj.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, delikatnie połącz z przygotowaną masą. Przełóż do tortownicy lub blaszki przykrytej pergaminem. Piecz ok. 45 min w temp. 200 st.
Gotowe ciasto wyjmij, odstaw do przestudzenia. Z pozostałych jabłek wytnij ozdobne kuleczki i półplasterki. Ciasto udekoruj bitą śmietaną i jabłkami.
12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 340 kcal, cena 1,40 zł.
Do dekoracji ciasta, a także do przekładania naleśników, napełniania babeczek, rurek czy ptysi, zamiast kalorycznej kremówki możesz wykorzystać gęsty jogurt naturalny doprawiony cukrem. Warto wzbogacić jego smak, dodając pokrojone na kawałki lub zmiksowane owoce, wiórki kokosowe albo płatki migdałów.Źródło: Świat kobiety