Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowy gruszkowiec"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Orzechy zmiel. Gruszki obierz, przekrój wzdłuż, wytnij gniazda nasienne. Owoce gęsto ponacinaj po wypukłej stronie. Od razu skrop sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
Do masła dodaj szczyptę soli. Utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, kolejno wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Przygotowaną mieszankę porcjami wsyp do ucieranej masy. Wymieszaj ciasto mikserem.
Blachę natłuść. Oprósz tartą bułką. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim połówki gruszek. Owoce wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.
Piecz ok. 40 minut. Gotowy placek oprósz cukrem pudrem. Dodatkowo ciasto możesz udekorować orzechami w karmelu.Źródło: Tina