Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z miodem ,orzechami i karmelem. To nieodzowny element okresu świąteczno- noworocznego;j
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Miód , 100g cukru i 100g masła dajemy na patelnię i rozpuszczamy. Dodajemy orzechy. Smażymy na wolnym ogniu ok 5 min.cały czas mieszając.
Mąkę, cukier i masło siekamy i rozcieramy na mokry piasek. Dodajemy żółtka i całe jajka,proszek do pieczenia i łyżeczkę amoniaku rozpuszczonego w 2 łyżkach mleka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Wałkujemy 2 placki
Spód blaszki 25×40 wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden placek i na wierzch wykładamy jeszcze ciepłą całą masę orzechową. Pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku na złoty kolor. Z drugim blatem postępujemy podobnie. Placki studzimy.
MASA: Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Resztę mleka gotujemy. Do wrzącego wlewamy rozrobiony proszek i mieszamy. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch dajemy blat z orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz
UWAGA: Ciasto po wystudzeniu robi się twarde i łatwo się kruszy. Najlepiej kroić na drugi dzień , kiedy masa je nawilży. Delikatny smak zrekompensuje nam długi czas oczekiwania. SMACZNEGO