Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno piekłam to ciasto i czas będzie do niego powrócić. Masa orzechowa pobija wszystko.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Składniki
Ciasto. Wszystkie składniki ( temperatura pokojowa ) wymieszać i zagnieść. Tortownicę 22 cm. wysmarować margaryną i posypać bułką tartą i rozgniecionymi orzechami. Ciasto wyłożyć do blaszki ( spód i boki ok. 4 cm.). Blaszkę włożyć do lodówki. Masa. Cukier ,śmietanę i masło rozpuścić na walnym ogniu. Wsypać mąkę i energicznie mieszać , do zgęstnienia masy. Masę studzimy , co chwilę mieszając. W tym czasie mielimy orzechy w blenderze. Ostudzony budyń mieszamy mikserem dodając najpierw po jednym jajku, a następnie posiekane orzechy. Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy ciasto widelcem, posypujemy bułką tartą. Masę orzechową przekładamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.