Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie, u większości z nas, na stole pojawiają się pierniczki. cóż to za święta bez pierników, prawda? Proponuje Wam dzisiaj przepis na pierniczki orzechowe. Uwielbiam orzechy, wszystko co orzechowe, ale kocham też pierniki. To jest smaczne połączenie dwóch miłości :) Zapraszam do wypróbowania, warto.
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9846
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 117
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 524
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 67
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9846
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 117
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 524
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 67
Składniki
Miód i cukier mocno podgrzewamy, dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę, margarynę oraz zmielone orzechy, siekamy. Następnie dodajemy jajka, żółtko, wystudzony miód z przyprawą do piernika. Zarabiamy ciasto, które konsystencją ma przypominać ciasto na pierogi. Powinno być elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra, wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszce (u mnie ta z wyposażenia piekarnika, mieści jednorazowo sporo ciastek oraz druga zwykła blaszka)* w odstępach 2-3 cm, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 minut. * Najlepiej używać dwóch blaszek naprzemiennie, nie trzeba wówczas ściągać gorących ciastek z dopiero co wyciągniętej z piekarnika blachy. Upieczone, wystudzone pierniczki lukrujemy, następnie zamykamy w słoju, wówczas na pewno będą miękkie. Oczywiście im dłużej tam poleżą, tym lepiej.
Smacznego.