Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować efektowny deser, ale nie masz serca do wypieków? Z łatwością zrobisz proste i kolorowe niczym operetka ciasto bez pieczenia z herbatników, galaretki i… kaszy manny! Ponad to potrzebujesz zaledwie kilku składników, z których większość zapewne masz już w domu. Przyrządzenie takie deseru wymaga nieco cierpliwości, ale w praktyce zajmie ci bardzo niewiele czasu.
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 91
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22646
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 131
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 368
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 91
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22646
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 131
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 368
Składniki
Wyłóż dno formy o wymiarach około 21x21 cm połową herbatników.
Zagotuj mleko z połową cukru i ziarenkami wyskrobanymi z wanilii (na czas gotowania włóż do mleka także pusty strąk – wyjmij przed wsypaniem kaszy). Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo dosypuj kaszę, cały czas ją mieszając. Gotuj przez chwilę i odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło z drugą połową cukru na puszystą masę. Zmiksuj z przestudzoną kaszą. Przełóż krem do formy (na herbatniki), wyrównaj i wstaw do lodówki.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Użyj jednak tylko 400 ml wody. Gdy lekko przestygnie (ale jeszcze nie stężeje), przelej ją do formy i z powrotem odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Ułóż na stężałej galaretce drugą warstwę herbatników. Posmaruj ją cienką warstwą powideł. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę z kremówką. Gdy przestygnie, przelej do formy i wyrównaj szpatułką. Wstaw ciasto do lodówki na kolejną godzinę.