Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nugatowiec w bitej śmietanie"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 37
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 119
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 115
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 37
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 119
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 115
Składniki
Orzechy posiekaj. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, bułkę tartą i orzechy. Wymieszaj, wlej do natłuszczonej i obsypanej bułką tortownicy. Piecz 60 min w 180 st. Przekrój na 3 blaty.
Ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu. Ostudź, zmiksuj z masłem. Blaty nasącz ponczem. Pierwszy posmaruj 1/2 kremu, ułóż osączone morele. Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu.
Połóż trzeci blat, dociśnij. Odłóż 16 połówek orzechów. Połowę pozostałych zmiel, a resztę grubo posiekaj. Na patelni skarmelizuj 10 dag cukru. Włóż połówki orzechów. Po minucie przełóż je na kawałek pomarowanej olejem folii aluminiowej.
Do karmelu wsyp posiekane orzechy. Wymieszaj, rozsmaruj na naoliwionej folii aluminiowej. Gdy zastyg nie, połam na kawałki. Tort posmaruj śmietaną, zrób z niej rozety na wierzchu. Boki posyp mielonymi orzechami. Udekoruj orzechami karmelizowanymi.
Tort będzie jeszcze bardziej orzechowy, gdy do gotowego już kremu wsypiesz 3–4 łyżki drobno tartych orzechów laskowych, a biszkopty nasączysz ponczem z wody i wódki orzechówki (2:1).Źródło: Tina