Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto nazwałam niedzielne ale możecie je nazwać jak chcecie bo pasuje na każdą okazję.
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 367
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 104
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 79
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 367
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 104
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 79
Składniki
Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę. Potem dodawać po jednym żółtku. Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko. Delikatnie mieszać. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty. Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
2 szk mleka zagotować. W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier. Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek. Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu. Budyń wystudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić. Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Dżem i konfiturę wymieszać.
Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury. Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu. Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem. Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem. ( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )