Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest w naszej rodzinie ponad 30 lat, pani Krysia jest już bardzo starszą panią, ale jej ciasto - po prostu evergreen.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Do miski wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i jedno jajko. W kubku podgrzać śmietanę i rozetrzeć drożdże, poczekać aż wyrosną i dodać do reszty składników w misce. Wyrobić ciasto - jak najszybciej, musi mieć zwartą i jednolitą konsystencję. Niestety - bardzo się klei... Podzielić ciasto na dwie połowy - Uwaga - ciasto nie musi garować!
Uszykować 2 blachy do pieczenia średniej wielkości, wyłożyć papierem do pieczenia tak, by zakład wystawał poza blachę. Wykleić blachy ciastem, rozciągając palcami umoczonymi w mące (ciasto się klei). Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i szczyptą kurkumy. W wysokim naczyniu rozmieszać 4 jajka, szklankę mleka, obie mąki, cukier waniliowy i roztrzepać. Do zagotowanego mleka wlać masę jajeczną i zagotować ciągle mieszając - lubi się przypalać.
Na wystudzone ciasto wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Należy uważać, bo ciasto jest niezwykle kruche. Tuż przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.