Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka z ciasta francuskiego to znacznie szybsza i prostsza wersja klasycznej napoleonki na kruchym cieście. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Cudownie prezentuje się na stole. Przygotuj na weekend, a nie pożałujesz.
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3088
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 226
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3088
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 226
Składniki
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel go na dwie równe części. Dwa płaty ciasta przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia w odstępnie około 5 cm. Każdy z nich ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut.
Półtorej szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj cukier. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu.
W pozostałej części mleka rozpuść dwa budynie. Do gotującego się mleka przelej rozpuszczone budynie. Mieszaj energicznie do zgęstnienia. Gotowy budyń zdejmij z kuchenki, przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski. Ubij na puszystą masę. Następnie dodawaj partiami budyń. Miksuj na wysokich obrotach do połączenia.
Na tacce ułóż pierwszy blat ciasta francuskiego. Wyłóż na niego całą masę budyniową. Rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. Krem budyniowy przykryj drugim blatem ciasta.
Napoleonkę z ciasta francuskiego wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy do krojenia.