Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten jest bardzo szybki, nie wymaga dużego nakładu pracy, ani umiejętności, to ciasto ze śliwkami może upiec każdy. Ciasto jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość, nie wysycha szybko.
Miska, łyżka stołowa, łyżeczka, sitko, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia ( 20 x 36 cm )
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 101
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 207
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 101
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 207
Składniki
Do większej miski wlej jogurt, kubeczek po jogurcie dokładnie umyj, osusz, posłuży on jako miarka na resztę produktów. Suchym kubeczkiem odmierz do miski przesianą mąkę , cukier, olej; ważne, aby zrobić to w tej kolejności. Dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kurkumę oraz roztrzepane widelcem jajka. Całość wymieszaj drewnianą łyżką , a najlepiej rózgą cukierniczą ( nie mieszaj mikserem ! ).
Gotową masę wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia blachy ( ja użyłem blachy o wymiarach 20 x 36 cm ), rozsmaruj równo łyżką. Na wierzch ciasta poukładaj wcześniej umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki śliwki. Śliwki lekko powbijaj do ciasta.
Wszystkie składniki na kruszonkę dodaj do mniejszej miseczki, zagniataj palcami do chwili, aż zrobią się małe grudki.
Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia.
Ciasto możemy też upiec bez kruszonki, wtedy po upieczeniu i wystygnięciu możemy go udekorować cukrem pudrem lub pozostawić takie jakie jest. Do pieczenia ciasta możemy użyć mniejszej blachy, wtedy pieczemy ciasto trochę dłużej, ale wtedy ciasto będzie wyższe. Można też upiec ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm.
Smacznego !