Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musowe ciasto z czekoladą ma konsystencję delikatnej pianki, a do tego jest bardzo pyszne.
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Składniki
Zacznij od roztopienia czekolady. Każdą z nich połam na mniejsze kawałki. Do białej dodaj 4 łyżki śmietany i rozpuść, podgrzewając na niewielkim ogniu. To samo zrób z czekoladą mleczną wymieszaną z deserową. Odstaw do wystudzenia.
Całą żelatynę rozpuść w 5 łyżkach zimnej wody. Zamieszaj i odstaw do napęcznienia.
Pozostałą śmietanę ubij na sztywno. Możesz to zrobić w jednej misce, a potem podzielić ubitą masę na dwie równe części albo od razu miksować w oddzielnych miskach.
Do rozpuszczonej białej czekolady dodaj 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj i taką masę przełóż z powrotem, miksując krótko. Tak samo zrób z ciemną czekoladą.
Żelatynę podgrzej na palniku albo w mikrofali, powinna być letnia i rozpuszczona, zamieszaj. Dodaj połowę do masy białej i połowę do masy ciemnej. Krótko zmiksuj do połączenia.
Na blaszce wyłóż herbatniki. Najpierw wlej masę ciemną, a potem jasną. Włóż blachę do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie udekoruj ciasto startą czekoladą mleczną.