Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Murzynek z polewą czekoladową"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 73
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 187
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 73
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 187
Składniki
Tabliczkę gorzkiej czekolady pokrój lub połam na małe kawałki, umieść w miseczce i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw do schłodzenia.
Żółtka oddziel od białek. Białka schłodź w lodówce. Żółtka utrzyj z masłem lub margaryną na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawaj stopniowo masło, cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.
Do masy dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do masy czekoladowej, bardzo delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, a potem wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni. Udekoruj polewą.
czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety