Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek z dodatkiem maku i słodkich bakalii. Mokry, sycący i słodki bez użycia cukru.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Szklankę mleka gotujemy w rondelku i dodajemy mak z aromatem (lub mleko migdałowe). Mieszamy ok 2 minut, aby się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 minut i odsączamy w wody. Większe owoce kroimy na mniejsze kawałeczki.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao.
Mokre składniki (ostudzony mak z mlekiem, resztę mleka i olej) i banana rozgniecionego widelcem miksujemy dokładnie.
Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do dokładnego połączenia. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach.
Mało rozpuszczamy, dodajemy kakao, mleko i słodzik/cukier. Mieszamy dokładnie i ostudzoną polewą polewamy ostygnięte ciasto.