Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...fantastyczne połączenie wiśni z limonką....
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Ciasto: - 6 jajek -2 szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 1/2 szklanki wody - 4 łyżki kakao - 1/2 kostki margaryny (u mnie sprawdzona z Murzynkiem) - 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -konfitura wiśniowa -likier limonkowy -2 śmietany 30% -1łyżka żelatyny -1/4 szklanki cukru pudru
Margarynę rozpuścić w garnku dodać cukier oraz rozpuszczone w wodzie (najlepiej ciepłej) kakao, zagotować. Odstawić do wystygnięcia.... a następnie dodać żółtka, mąkę, proszek i wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta.Upiec .Śmietanę ubić z cukrem pudrem i 1 łyżką żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Wystudzone ciasto przekroić na pół ,pierwszą część nasączyć likierem limonkowym,posmarować konfiturą i wyłożyć ubitą śmietanę,przykryć drugą częścią ciasta i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.