Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, bo ucierane, kakaowe ciasto z budyniem i wiórkami kokosowymi. Wilgotne, nie za słodkie, z rumowym aromatem.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14156
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 37
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 134
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14156
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 37
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 134
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
GOTUJEMY BUDYŃ: Proszek budyniowy rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Wlać rozrobiony proszek na gotujące się mleko, chwilę gotować (jak budyń).
CIASTO (przepis na Murzynek zaczerpnięty ze Smakera): Cukier, wodę i kakao zagotować w garnku do rozpuszczenia. Odłożyć z ognia, dodać margarynę i sól. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odlać 3/4 szklanki masy (na polewę) do garnuszka (będzie później łatwiej podgrzać aby rozprowadzić na cieście)
Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka, ucierając mikserem. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i rum, dokładnie wyrabiamy mikserem.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do ciasta.
Połowę ciasta wylewamy do blachy (duża prostokątna blacha wysmarowana margaryną i wysypana bułką tartą), na to wykładamy budyń (będzie mieć konsystencję papki, wykładamy go łyżką i palcami ;)), następnie wylewamy drugą część ciasta
Pieczemy: 40-50 min w 175 stopniach.
Po upieczeniu czekamy aż przestygnie, podgrzewamy polewę z garnuszka i polewamy nią ciasto. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi.