Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Murzynek z czekoladową pianką"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 165
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 360
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1111
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 165
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 360
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1111
Składniki
W rondelku mocno podgrzej śmietanę kremówkę, zdejmij z ognia. Czekoladę połam na kawałeczki albo grubo posiekaj i wsyp do śmietany. Mieszaj, aż się rozpuści. Wtedy wsyp kawę rozpuszczalną, wymieszaj. Masę ostudź i schowaj na noc do lodówki.
Następnego dnia upiecz ciasto. Do dużej miski wsyp wszystkie suche i je wymieszaj. Wbij jajka, dodaj pozostałe mokre : olej i mleko. Miksuj, aż wszystko się połączy w jedną masę. Wtedy dołóż dżem porzeczkowy i wymieszaj łyżką.
Ciastem napełnij prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. przez ok. 40 min (sprawdź drewnianą wykałaczką, czy ciasto już jest gotowe – wbity w środek murzynka patyczek powinien być suchy, jeśli tak nie jest – piecz jeszcze kilka minut). Ciasto ostudź.
Masę śmietanowo-czekoladową ubij mikserem, by powstała pianka. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody, przestudź i dodaj do pianki. Rozsmaruj ją na murzynku. Schłodź w lodówce. Ciasto pokrój w trójkąty, udekoruj jej wg uznania.Źródło: Tina