Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Murzynek jagodowo-malinowy"
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 60
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9533
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 34
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 60
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9533
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 34
Składniki
Maliny i jagody przebierz, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz na sitku. Następnie owoce rozsyp na ściereczce i osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Czekoladę połam na kawałeczki, razem z masłem stop ją w gorącej kąpieli wodnej. Masę czekoladową lekko przestudź. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem, potem wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz tartą bułką).
Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Posyp owocami. Lekko wciśnij je w ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. godziny. Ew. około 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej.
Sos: polewę przełóż do garnka. Dodaj masło oraz śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż polewa się stopi i wszystkie dobrze się połączą. Pod koniec dolej rum. Odstaw do wystudzenia.
Gotowe ciasto oblej sosem czekoladowym. Wierzch obłóż owocami. Przed podaniem udekoruj melisą albo miętą.Źródło: Naj