Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To hit lat 80-tych i 90-tych :) Świetne czekoladowe ciasto z polewą czekoladową i bakaliami (opcjonalnie).
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 209
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 209
Składniki
masło, cukier, mleko, kakao i cukier wanilinowy rozpuszczamy w garnku. Pilnujemy, żeby masa się nie zagotowała. Odlewamy pół szklanki masy (to będzie nasza polewa) i odstawiamy wszystko do wystygnięcia. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wystygniętej masy dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i również miksujemy, a na koniec ubite na sztywno białka (ostatnią fazę możemy wykonać bez miksera mieszając ciasto szpatułką).
Jeśli chcemy dodać bakalie zostawiamy trochę piany, w której mieszamy bakalie i na koniec dodajemy do ciasta. Murzynek nie jest duży, pieczemy go w „keksówce”, dł. 30 cm, przez 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto na parę minut, żeby „pooddychało”. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wylewamy na ciasto polewę. I gotowe :) Smacznego