Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Morelowe kruche ciasteczka"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Składniki
Zrób dżem morelowy. Gotuj morele w szklance wody z cukrem ok. 15 minut, aż zmiękną, cukier dobrze się rozpuści, a nadmiar wody odparuje. Odstaw ugotowany dżem, zmiksuj i ostudź.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Utrzyj mikserem masło z cukrem na puszysty krem. Wymieszaj obie mąki, połącz delikatnie z masą. Zrób z ciasta wałek i pokrój go na plasterki. Każdy rozgnieć lekko widelcem. Ułóż ciasteczka na blasze i wstaw do piekarnika na 30 minut, aż się zezłocą. Ostudź.
Przełóż ciasteczka dżemem morelowym. Ułóż na talerzu i posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut • porcja: 412 kcal • koszt: ok. 2 zł • dla 4 osóbŹródło: Olivia