Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królewicza jadłam już kilkakrotnie. Zawsze bardzo mi smakował i postanowiłam sobie, że upiekę go na specjalną okazję. Taka nadarzyła się w miniony weekend :) Solenizantowi ciasto bardzo smakowało, było miękkie i dość wilgotne - po prostu pyszne. Polecam Wam z całego serca!!!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Wykonanie biszkopta: Z 4 białek ubić pianę, dodać 1 szklankę cukru i 4 żółtka. Następnie wsypać mąki pomieszane z proszkiem do pieczenia (po 1/2 szkl. każdej). Gotową masę wylać na blachę wyścieloną pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka".
Wykonanie ciemnych blatów: 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru wsypać do miski. Dodać miód, sodę, 15 dkg margaryny oraz całe jajko, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części, rozłożyć na blachach wyścielonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 15-20 minut- w zależności od piekarnika). Gotowe blaty przestudzić.
Wykonanie masy budyniowej: 1/2 l mleka zagotować z cukrem wanilinowym i 1/2 szkl. zwykłego, wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie przemieszać. Następnie dodać całą margarynę, cały czas mieszać, pozostawić na małym ogniu do rozpuszczenia margaryny. Lekko przestudzić.
Wykonanie ciasta: Pierwszy blat układamy na blasze, smarujemy połową masy budyniowej, potem kolejno: biszkopt - budyń - drugi blat - polewa. Posypać cukiereczkami lub wiórkami kokosowymi. Pycha!!!