Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mocno rumowy keks"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 15
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 10
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 277
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 15
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 10
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 277
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 1,10 zł
Rozdrobnione bakalie zalewamy rumem i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy do białości, dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Na koniec delikatnie, łyżką, mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Bakalie osączamy na sicie z rumu. Pozwalamy im trochę podeschnąć, a następnie prószymy mąką i wrzucamy do ciasta. Mieszamy starannie, by dobrze rozprowadzić bakalie w cieście.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksówki.
Na 50 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170oC.Źródło: Rewia