Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Misiowe ciasteczka"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 351
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1290
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14740
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 351
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1290
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14740
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, zimne masło i jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej wsyp kakao oraz wlej mleko. Ponownie starannie zagnieć .
Z jasnego ciasta odkrój 1/5 porcji. Uformuj cienki wałeczek o długości około 30 cm. Z reszty jasnego ciasta uformuj grubszy wałek o długości około 15 cm.
Kakaowe ciasto rozwałkuj na płat o grubości 3 mm. Ułóż na nim cienki wałeczek, owiń ciastem. Resztę ciasta kakaowego odkrój. Ułóż grubszy wałek i zawiń w kakaowy płat. Obydwa ruloniki odłóż do schłodzenia.
Grubszy rulonik po schłodzeniu ułóż na desce i pokrój na 15 plasterków, z których powstaną główki misiaczków. Ułóż je w odstępach na wyłożonej pergaminem blasze.
Cienki rulonik pokrój na 30 plasterków. Ułóż je na blasze, tworząc uszy miśków. Z reszty ciemnego ciasta zrób kuleczki, umocuj w miejscu nosków. Piecz ok. 15 min w temp. 180 st. Ozdób rozpuszczoną czekoladą.
Aby ciasto podczas zagniatania nie lepiło się do rąk, masło musi być zimne. Gdy mimo wszystko ciasto zrobi się rzadkie, nie dosypuj mąki. Przerwij zagniatanie i włóż miskę z masą na kilkanaście minut do lodówki.
Czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 50 gr.
Ciasteczka możesz nadziać na patyczki i podawać jak lizaczki.Źródło: Świat kobiety