Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Miodowy torcik z jagodami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Jagody przebierz, opłucz (możesz też wykorzystać mrożone). Połowę odłóż, resztę wsyp do rondelka. Wlej 1 szkl. wody, dodaj cukier. Za gotuj i duś 5 min. Jajka wbij do naczynia, roztrzep je trzepaczką.
Mąkę pszenną przesiej z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wsyp do jajek, zmiksuj. Dodaj miód, olej, maślankę i wodę gazowaną, wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min.
Mąkę ziemniacz. rozrób w 1/3 szkl. zimnej wody. Wlej do podduszonych jagód. Mieszając, gotuj chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przestudź. Patelnię o śr. 20 cm rozgrzej. Posmaruj masłem i wylej chochlę ciasta, rozprowadź po dnie.
Placek posyp częścią świeżych jagód. Smaż, aż spód się zezłoci. Placek przełóż na drugą stronę, usmaż na złoto. W taki sam sposób zrób placki z reszty ciasta. Ułóż je jeden na drugim, smarując każdą warstwę kisielem. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Tina