Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne świąteczne ciasto przekładane masą budyniową i powidłami śliwkowymi . Idealne ciasto na Boże Narodzenie
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 790
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 93
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 790
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 93
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj zimne masło, jajka i miód, sodę rozpuścić w mleko dodaj do pozostałych składników i wyrób elastyczne ciasto, podziel na cztery jednakowe kawałki i każdy z nich rozwałkuj na taką samą wielkość i upiec każdy osobno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 180st.
Z mleka odlej szklankę mleka a resztę zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami oraz obiema makami na gładką masę bez grudek. Dodaj do gotującego się mleka i ugotuj budyń. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Po wystygnięciu utrzyj z masłem na puszystą masę dodaj aromat śmietankowy.
Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą lub mlekiem i posmaruj połową kremu przykryj drugim blatem i posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj trzecim blatem nasącz i posmaruj drugą częścią masy budyniowej, przykryj ostatnim blatem . Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietaną i polej ciasto, wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na całą noc. Polecam . Ciasto można zrobić 2-3 dni przed świętami.