Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodownik z kremem budyniowym"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 119
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 47
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 140
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 119
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 47
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 140
Składniki
ok. 90 minut
Masło zagnieść z ciepłym miodem, cukrem, jajkami, śmietaną i mąką zmieszaną z sodą oczyszczoną na gładkie, nielepiące się ciasto.
Rozgrzać na patelni masło, dodać miód i cukier, mieszać, aż się roztopi. Dodać grubo posiekane orzechy i, stale mieszając, lekko je przyrumienić. Masę odstawić, by wystygła.
Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na placki. Jednym plackiem wylepić blachę. Upiec go w 200°C do przyrumienienia. Drugą blachę wylepić drugim plackiem. Na placku równomiernie rozsmarować schłodzoną masę orzechową. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 40 minut.
W małej ilości mleka rozmieszać mąkę pszenną i kukurydzianą. W rondelku zagotować resztę mleka z cukrem. Na gotujące wlać mączną mieszankę i, mieszając, ugotować na gęsty krem.
Krem przestudzić, a potem zmiksować na gładko z masłem i sokiem cytrynowym. Upieczone placki skropić rumem. Na gładkim placku rozsmarować krem, przykryć plackiem z masą orzechową. Odstawić do stężenia.Źródło: Życie na gorąco