Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 108
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 39
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 108
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 39
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Ciasto: mąkę przesiewam z sodą, przyprawami i solą. Jajka rozbijam, oddzielam białka od żółtek. Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wlewam porcjami miód i wsypuję mąkę. Dodaję śmietanę. Białka ubijam na sztywno i dodaję do masy. Mieszam i przekładam ciasto do foremki. Piekę 60-65 minut w 170 st. C. Ostudzam i przekrawam na 3 blaty.
Przełożenie: powidła zagotowuję. Wsypuję galaretkę, mieszam. Gdy masa przestygnie, przekładam nią blaty.
Kremówkę podgrzewam, rozpuszczam w niej czekoladę, odstawiam na 3 minuty i polewam piernik. Dekoruję pomarańczą i cynamonem.