Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne małe słodkości wypełnione pysznym kremem z dodatkiem mascarpone
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 792
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 792
Składniki
Ciasto: Zagotuj wodę z masłem Na gotujący się płyn wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania jednolitej masy Gotuj przez kilka minut aż ciasto dobrze się zaparzy Zestaw z ognia i przestudź przez 5-10 min Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajka pojedynczo, po każdym dokładnie mieszając mikserem lub łyżką Przełóż masę do rękawa cukierniczego (może być z ozdobną tylką) Wyciskaj niewielką ilość ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o pozostawieniu odstępów ponieważ ciasto znacznie urośnie (ok. trzykrotnie) Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min (grzałka góra-dół) Po upieczeniu pozostaw ptysie do całkowitego wystudzenia
Masa: Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię, połowę mleka i zmiksuj do połączenia W między czasie zagotuj pozostałą część mleka Utarte żółtka ze skrobią i mlekiem wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego ostudzenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a potem wstaw budyń do lodówki, aby uzyskał temp. zbliżoną do mascarpone Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę Masę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania
Ptysie: Ptysie nacinaj od spodu małym nożykiem tworząc kształt krzyżyka a następnie nadziewaj masą Gotowe ptysie posyp cukrem pudrem