Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna beza z kremem i owocami
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 605
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 154
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 163
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 123
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 605
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 154
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 163
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 123
Składniki
Przygotowanie bezy. Na samym początku oddzielamy żółtka od białek i zostawiamy je na godzinę do zrównania temperatury z otoczeniem. Jest to przy tej bezie kluczowe. W międzyczasie włączamy piekarnik na 150 stopni termoobieg. Gdy piekarnik nagrzeje się, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni.
Białka ubijamy na średnich obrotach ,stopniowo dodajemy małe porcje białego cukru i delikatnie zwiększamy obroty miksera na trochę większe. Ubijamy na jednolitą, sztywną ,lśniącą pianę, która powinna ciągnąć się. Gdy piana jest ubita, przesiewamy do niej cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy sok z cytryny.
Na papierze do pieczenia do pieczenia rysuje kółka o średnicy 12 cm, a następnie przekładamy na blaszkę Wykładamy masę na odrysowane kółka. Od dołu zbieramy masę i ciągniemy ją do góry. Robimy wgłębienie na krem. Beza powinna mieć wysokość około 6 cm. Bezy wkładamy do piekarnika na 80-95 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść 7-8 bez.
Przygotowanie kremu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do drugiej miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy całość. Gotowy krem wkładamy na 20 minut do lodówki.
Dekoracja. Nakładamy krem do wgłębienia bezy. Górę dekorujemy swoimi ulubionymi owocami, Całość oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!