Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe babeczki są częścią składową prawie każdego koszyczka wielkanocnego. Możemy je przygotować sami w prosty sposób.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową . Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z cytryny wycisnąć sok.
Jajka, białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno , dodać cukier i dalej ubijać, następnie porcjami dodawać, żółtka, olej mleko i ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz mąki i wymieszać.
Małe foremki do babeczek posmarować tłuszczem , napełnić do 3/4 ciastem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 35 - 40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.