Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Migdałowy jabłecznik"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1748
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 40
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1590
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1748
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 40
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1590
Składniki
ok. 40 minut
Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Kolejno dodawać 3 żółtka i 2 całe jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać likier migdałowy, wymieszać ciasto mikserem.
Jabłka obrać, połowę zetrzeć, resztę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, starte od razu wymieszać z ciastem. Podłużną foremkę posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Nałożyć ciasto. Przykryć je plasterkami jabłek. Białka ubić na pianę z cukrem pudrem. Dodać cynamon i mielone migdały.
Migdałową bezę rozsmarować na cieście. Piec 90 minut w 175°C. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Przed podaniem posypać ciasto płatkami migdałowymi i oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco