Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Migdałowo-pomarańczowa babka"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1104
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 174
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1104
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 174
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Do miseczki włóż połamaną białą czekoladę i masło. Miseczkę ustaw na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszaj , aż się roztopią i połączą w jedną masę.
Dodaj cukier i żółtka, wymieszaj. Zdejmij miseczkę z garnka. Do masy wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszaj łyżką.
Ubij pianę z białek. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Na końcu dołóż skórkę pomarańczową, drobno posiekaną czekoladę gorzką oraz orzechy. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 35 minut (jeśli wbity w ciasto patyczek będzie wilgotny, piecz jesz- cze kilka minut). Babkę przestudź w formie i dopiero letnią wyłóż na metalową kratkę kuchenną.
Smakowita dekoracja
15 dag białej czekolady stop w 1/3 szkl. śmietanki 30 proc. Ostudź, polej babkę, posyp bakaliami.Źródło: Tina