Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Migdałowa babka lukrowana"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
Drożdże rozetrzyj z?łyżką cukru. Do?miski wsyp 15 dag mąki, wlej gorące mleko, wymieszaj. Odstaw na?kilka minut do?przestygnięcia. Dodaj roztarte drożdże, delikatnie wymieszaj. Miskę z?zaczynem przykryj ściereczką i?odstaw na?kilkanaście minut w?ciepłe miejsce.
Masło stop, przestudź. Żółtka utrzyj z?cukrem waniliowym, dodaj do?zaczynu. Wsyp resztę mąki i?cukru. Wszystkie wyrabiaj, aż w?cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki.
Powoli, nie przerywając wyrabiania, wlewaj stopione masło. Na?koniec dodaj mielone migdały i?skórkę otartą z?cytryny. Dokładnie wymieszaj i?odstaw w?ciepłe miejsce.
Ciasto przełóż do 2 natłuszczonych i wysypanych bułką foremek na?baby, piecz 45 min w?200 st. Cukier puder utrzyj z?wódką i 6 łyżkami wody na lukier. Posmaruj baby i?pozostaw do?zastygnięcia. Ozdób polewą z czekolady.
Czas ok. 90 min; porcja – 230 kcal, cena 90 gr.
. Zamiast gotowych ozdób, możesz użyć płatków róży lub bratków obtoczonych w cukrze.Źródło: Świat kobiety