Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sobotę upiekłam z córcią miękkie pierniczki. Jedne przełożyłyśmy ulubioną marmoladą, a drugie udekorowałyśmy. Pięknie nam wyszły! Pierniczki są miękkie po upieczeniu, szybkie do przygotowania. Im starsze tym lepsze, polecam :-)
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 7
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 488
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 7
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 488
Składniki
Do garnka włożyć masło i miód. Wsypać cukier, przyprawę do piernika, kakao oraz wlać mleko. Wszystkie składniki rozpuścić, musi powstać jednolita masa. Nie można jej zagotować, masę ostudzić. Do miski wlać ostudzoną masę, dodać jajka, przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto ręką. Ciasto posypać mąką i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny, aby stężało.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać pierniki dowolnymi foremkami. Pierniczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 7 minut. Ostudzone pierniki przełożyć marmoladą lub udekorować w dowolny sposób. Smacznego!