Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, jeśli upieczesz je raz to na pewno upieczesz i drugi :)
Miska duża, miska mała, łyżka stołowa, mała łyżeczka, łyżka drewniana, rózga cukiernicza lub mikser, nożyk, forma do pieczenia
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1160
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1160
Składniki
Najpierw przygotuj formę keksówkę ( 38x11x7 cm ) lub dużą tortownicę ( średnica 32 cm ) lub blaszkę prostokątną ( 33x20 cm ). Formę wyściel papierem do pieczenia. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę 15 - 18 mm. Banana obierz ze skórki, miąższ przekrój wzdłuż na połowę , a następnie pokrój na mniejsze plasterki. Pokrojone jabłka i banany wsyp do mniejszej miski, wymieszaj delikatnie. Możesz je przed wymieszaniem skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, ale nie jest to konieczne.
Mąkę wymieszaj w misce lub na papierze z kakao, proszkiem i sodą ( w tym momencie możesz do mąki dodać cynamon lub imbir ), przesiej przez sitko, a następnie przemieszaj, aby składniki się dokładnie zmieszały ze sobą . Do większej miski wsyp cukier, wbij jajka, wymieszaj przez chwilę rózgą cukierniczą lub mikserem. Następnie wlej mleko, zmiksuj, aby cukier się rozpuścił. Teraz wlej olej, zmiksuj przez chwilkę . Na końcu dodaj mąkę , zmiksuj do połączenia się składników.
Teraz wsyp do masy pokrojone jabłka i banany, wymieszaj delikatnie całość drewnianą łyżka. Nie mieszaj zbyt długo. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i piec do suchego patyczka. Ja piekłem w keksówce przez około 70 minut. Piekarnik najlepiej włączyć gdy mamy już przygotowaną formę , jabłka i zaczynamy ubijać jajka z cukrem.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Możemy je posypać lekko cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową . Ciasto to jest smaczne, mięciutkie, wilgotne, puszyste i zawsze się udaje. Przechowujemy je w ciemnym chłodnym miejscu przykryte lnianą ściereczką lub folią spożywczą .
Życzę smacznego !