Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek ucierany z kawowymi falami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Czas przygotowania: 85 minut. 1 porcja: 340 kcal. Cena porcji: 70 gr
Przygotuj spody mazurków: masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Do masy maślanej kolejno domieszaj jajka.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Wszystkie wymieszaj mikserem.
Dwie podłużne foremki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę przygotowanego ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.
Piecz 25–30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Spody mazurków studź 20 minut w foremkach, potem delikatnie wyjmij i odłóż do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem: z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj gęsty budyń. Wystudź go. Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Zimny budyń utrzyj z masłem, pod koniec dodaj kawę.
Krem przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij dekoracyjne fale kremu na obydwa spody. Ew. mazurki udekoruj owocami w cukrze.Źródło: Tina