Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 93
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 93
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dosyp cukier i wymieszaj. Zimne masło drobno posiekaj i dorzuć do miski z cukrem i mąką. Wymieszaj śmietanę z żółtkami i przelej do reszty składników. Szybko zagnieć ciasto ze wszystkich składników w misce tak, by powstała zwarta kulka. Owiń ją szczelnie folią i włóż do lodówki na ok. 1,5 godziny.
Zetrzyj skórkę z 2 pomarańczy. Pozostałe i cytryny obierz ze skórki, usuń z nich pestki i zblenduj. Wlej powstały mus do garnka, dosyp cukier i gotuj na małym ogniu ok. 1 godzinę, by masa miała konsystencję dżemu.
Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. przez ok. 30 minut (do zarumienienia).
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wyłóż na nie masę cytrusową i odstaw do ostygnięcia.
Pokrój pomarańcze przeznaczone na dekorację w cienkie plasteki. Wlej do garnka wodę, wsyp cukier i podgrzewaj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą a woda zagotuje. Dorzuć plasterki pomarańczy i gotuj je na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyłów plasterki i wyłóż je na wierzch mazurka. Z płatków migdałów możesz też ułożyć ulubione kształty na cieście (ładnie wyglądają migdałowe kwiatki).