Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek bezowy ze Szczytna"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 561
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 75
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 54
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 561
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 75
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 54
Składniki
Przygotuj spód: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto. Chłodź je 30 minut. Potem rozwałkuj na prostokątny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 25 minut w 180 st.
Beza: z 26 dag cukru oraz 60 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, pod koniec dosyp resztę cukru. Cienkim strumieniem wlej syrop. Bezę ubijaj 5–8 minut. Masę bezową przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij kratkę na upieczony spód. Wokół brzegów placka zrób bezową obwódkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 120 st. Bezę susz ok. 2 godzin.
Ze składników masy ugotuj gęsty budyń. Nałóż go w otworki w bezowej kratce.Źródło: Tina