Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała alternatywa dla batoników. Ciasto bardzo sycące także idealne na przyjęcie. Koniecznie w czekoladzie muszą być orzechy laskowe bo to serce maxi kingów !
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 97
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 97
Składniki
Blachę o wymiarach 24x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozdrabniamy orzechy laskowe (np. za pomocą tłuczka) i prażymy przez chwile na suchej patelni.
Szklankę mleka oraz cukier wanilinowy zagotowujemy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie dno blaszki wykładamy pierwszą warstwą herbatników.
Masło ucieramy dodajemy przestudzone mleko oraz mleko w proszku przez chwile miksujemy do połączenia składników. Połowę masy wylewamy na spód z herbatników. Następnie układamy kolejną warstwę z herbatników a na jej wierzch wylewamy masę korówkową i wyrównujemy (masę wcześniej możemy podgrzać w gorącej wodzie aby lepiej się rozprowadzała. Następnie wylewamy resztę masy mlecznej i przykrywamy ją ostatnią warstwą z herbatników.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1/4 szklanki mleka. Kiedy się rozpuści dodajemy pokruszone orzechy laskowe. Po 5 minutach kiedy czekolada lekko przestygnie wylewamy masą na ostatnią warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce min. 3h.