Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Maślankowe ciasto z kruszonką"
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. W następnej kolejności cienkim strumieniem wlej olej oraz kilka kropli aromatu i jeszcze chwilkę ubijaj. Na koniec dodawaj po łyżce maślanki i suchych składników. Cały czas delikatnie mieszaj ciasto łyżką, tak, by się połączyły.
W miseczce wymieszaj mąkę, oba rodzaje cukru oraz miękkie masło lub margarynę i ugnieć palcami, by powstała kruszonka. Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, rozłóż umyte i lekko osuszone jagody, a wierzch posyp przygotowaną kruszonką.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 50-60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
30 minut, porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie