Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka, które głównie kojarzą się z Bożym Narodzeniem ;) Równie smacznie będą się prezentowały o każdej inne porze roku ;)
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Do przesianej mąki dodać miękkie masło, jajo, żółtko, cukier i likier i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 2 godziny schować do lodówki.
Następnie rozwałkowywać między dwoma kawałkami folii. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, to podsypać cukrem pudrem. Z ciasta wykrawać krążki i po 4 układać na siebie jak na zdjęciu.
Następnie chwycić za ostatni krążek i zwinąć w rulonik.
Rulonik przekroić w poprzek na pół i rozłożyć nieco ciasto tworząc płatki róż. Gotowe ciastka przełożyć na tackę i najlepiej na całą noc schować do lodówki.
Następnie przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Ostudzić i deser do kawy gotowy :) Smacznego!