Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marmurek piernikowo-bananowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9673
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 239
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 534
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9673
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 239
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 534
Składniki
Pierniki grubo posiekaj. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, wbijaj po 1 jajku (kolejne dodaj dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą maślaną). Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do ucieranego ciasta na zmianę z mlekiem.
Przygotowane w ten sposób ciasto podziel na dwie jednakowe części. Do jednej porcji dodaj suszone banany. Do drugiej wsyp posiekane pierniki oraz kakao.
Foremkę keksową posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Napełnij jasnym, a następnie ciemnym ciastem. Obie masy lekko przemieszaj łyżką, by powstał marmurkowy wzór. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. i piecz 45 min.
Ostudzone ciasto wyjmij z formy na półmisek. Polej stopioną czekoladą. Wierzch posyp posiekanymi markizami albo pierniczkami.Źródło: Tina