Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy spód, kokosowa masa, czekolada i banany – ciasto małpeczka jest proste, ale bardzo smakowite. Zobacz, jak je przygotować.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 564
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 69
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 564
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 69
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpocznij od wyrobienia kruchego ciasta. Oba rodzaje mąk, cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło oraz dwa żółtka umieść w misce i wymieszaj mikserem z hakami. Całość wyrabiaj tylko do połączenia składników, a następnie włóż do foliowego woreczka i umieść w lodówce na co najmniej godzinę.
Gdy minie czas schładzania ciasta, wyciągnij je z lodówki i pokrój na plastry o grubości około 8-10 mm. Układaj je na dnie formy (np. o wymiarach 24 × 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Poszczególne fragmenty ciasta rozgnieć tak, by całe dno zostało nim pokryte. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, nakłuj je gęsto widelcem.
Kruche ciasto piecz w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.
Teraz pora na przygotowanie masy kokosowej. Zagotuj wodę i odmierz 50 ml. Wsyp do niej łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszaj – proszek musi się całkowicie rozpuścić. Gdy znikną już wszystkie kryształki żelatyny, odstaw płyn do całkowitego wystudzenia.
W misce umieść śmietanę, mascarpone, cukier i mleko w proszku, a następnie mieszaj wszystko mikserem (koniecznie ustaw niskie obroty) przez około minutę. Po wymieszaniu składników miskę wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Gdy składniki się schłodzą, wyjmij miskę z lodówki i ubijaj całość. Tym razem ustaw wysokie obroty miksera. Gdy krem zrobi się gęsty i puszysty, wsyp wiórki kokosowe (najlepiej drobne) i wlej przestudzoną żelatynę – całość dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę kokosową przełóż na kruchy spód i odstaw do przestudzenia. Gdy masa porządnie stężeje, rozgrzej masę czekoladową i polej nią wierzch ciasta. Na polewie czekoladowej ułóż plasterki bananów.