Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Malakoff z rumem"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3084
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 224
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3084
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 224
Składniki
Do rondelka wlej 7 łyżek wody, wsyp cukier. Gotuj póki 1/4 płynu nie odparuje. Rondel zdejmij z ognia, syrop przestudź. Wymieszaj z rumem. Tortownicę (20 cm) wyłóż warstwą biszkoptów. Masło utrzyj z mlekiem i likierem amaretto. Posmaruj biszkopty na spodzie formy.
Na warstwie kremu ułóż kolejną warstwę biszkoptów, skrop je syropem z rumem. Ziarenka z laski wanilii utrzyj, dodaj do kremówki, ubij. Posmaruj wierzch i boki tortu. Godzinę schładzaj.
Czekoladę połam, rozpuść w garnuszku z 2 łyżkami oleju. Pozostałe biszkopty przetnij na połówki. Częścią obłóż dookoła zastudzony torcik. Resztę maczaj w czekoladzie. Układaj na wierzchu tortu. Ozdób mielonymi migdałami.
Czas 40 min; porcja – 440 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety