Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto jest lekkie, puszyste, smakuje z nadzieniem wybornie.............SMACZNEGO!!!
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9073
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 183
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 31
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 466
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9073
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 183
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 31
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 466
Składniki
do misy robota wkruszyć świeże drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wlać 1/4 szklankę letniego mleka i wymieszać, zostawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać
do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól
wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto
margarynę stopić w garnuszku, wlać 1/2 szklanki mleka, cukier i wymieszać, wystudzić na letnie i wlać w trakcie wyrabiania porcjami do ciasta, ciasto wyrabiać z 6 minut na większych obrotach, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, krótko je wyrobić, podzielić na trzy porcje, rozwałkować, nałożyć część nadzienia, brzegi podwinąć i zawinąć ciasno w roladę
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, żółtko wymieszać z łyżką mleka i pędzelkiem posmarować rolady, ponacinać czubkiem noża aby para miała ujście, zostawić na blaszce na 15 minut
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25 minut, jeśli się wierzch mocno przypieka to nakryc papierem do pieczenia, upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem